Het netwerk voor persoonlijke ontwikkeling en gezondheid in Oegstgeest

| Introductie |
Reeds plaatsgevonden

Hooggevoeligheid; het mysterie ontrafeld

Aangeboden door:
CoCreate CoCreate

Website
E-mail

Alle aanbieders
Hooggevoeligheid; het mysterie ontrafeld | CoCreate
Aanbieder:
CoCreate CoCreate

Website
E-mail

Clusiushof| Als ik het met anderen heb over de term 'hooggevoeligheid' heb krijg ik de meest uiteenlopende reacties. Dit varieert van reacties als "Heb ik nog nooit van gehoord", tot "In het leven kun je beter maar niet zo gevoelig zijn, anders ga je ten onder!". Ook hoor ik wel eens over hooggevoelige mensen: "Moet je die behandelen als een rauw ei?", of "Is dit te genezen?"

Er heerst blijkbaar nog veel onduidelijkheid over dit onderwerp en daarom vind ik het tijd om wat opheldering rond het onderwerp hooggevoeligheid te geven.

Tijdens deze avond komen je meer te weten over wat (hoog)gevoeligheid is, hoe een (hoog)gevoelig kind in de wereld staat en wat je als ouder, opvoeder of leerkracht kunt doen om deze kinderen tot bloei te laten komen. Verder kun je zelf aan de slag gaan en uitvinden of je (hoog) gevoelig bent, of een 'sensatiezoeker'? Of allebei! En wat dat betekent voor jou en je omgeving. Er is tijd om in te gaan op specifieke aspecten van (hoog) gevoeligheid te oefenen en op verzoek zal ik een verhaal uit mijn kinderboek manuscript 'De hulp van het onzichtbare ruimteschip...' lezen, als voorbeeld van hoe je als HS kind je voordeel kunt doen met je (hoog) sensitieve capaciteiten.

Wat is hooggevoeligheid ofwel HSP?
HSP is de Engelse afkorting van 'High Sensitive Person', een begrip wat sinds 1992 bekendheid kreeg door de Amerikaanse psychotherapeute Dr. Elaine Aron. Dr. Aron onderzocht het feit dat bij een deel van de bevolking het zenuwstelsel en het brein anders werken waardoor dit deel de wereld op een andere manier ervaart. Haar werk bevestigde dat er mensen zijn die prikkels op een andere manier verwerken waardoor zij externe en interne signalen sneller opmerken en sterker ervaren. Dit kan sneller tot overprikkeling leiden dan bij mensen die een minder gevoelig zenuwstelsel hebben. Denk bijvoorbeeld aan hoe verschillende mensen omgaan met input in de vorm van spannende films, harde muziek, grote groepen mensen en veel taken op de to-do lijst. Er zijn echter ook een aantal voordelen die door deze andere manier van verwerken ontstaan.

Het hooggevoelige kind
Alle genoemde indicatoren voor hooggevoeligheid gelden ook voor kinderen. (Hoog)gevoelige kinderen kunnen op school onder permanente hoogspanning staan. Er is veel geluid in de klas, het is druk en er gebeurt van alles. De prikkels komen massaal binnen. Deze prikkels filtreren of simpelweg uitblokken heeft het kind misschien (nog) niet geleerd. Tegelijkertijd worden van het gevoelige kind dezelfde prestaties verwacht als van minder gevoelige kinderen.

Het hooggevoelig kind in de klas
Hooggevoelige kinderen zijn ontvankelijk voor sfeer en merken in de klas van alles op, met name in sociale interacties. Over het algemeen vallen ze in de klas liever niet op. Alledaagse dingen zoals plotseling aan de beurt komen, op zijn verjaardag in het middelpunt van de belangstelling staan, of een moeilijke opdracht krijgen, kunnen als intimiderend ervaren worden. Dan kan de hele omgeving als onveilig ervaren worden. Dit vergroot de kans dat het kind dichtklapt, faalangstig wordt en op den duur gaat onderpresteren. Deze en ander situaties kunnen voorkomen worden door een paar relatief eenvoudige aanpassingen die ik aan zal dragen.

Aanmeding via onderstaande aanmeldknop tot en met zondag 9 oktober. Maximaal 10 personen en vol = vol.

Evenement heeft reeds plaatsgevonden...
Evenement-gegevens:
Datum: Di. 11 oktober 2016
Tijd: van 20:00 tot 21:30 uur
Locatie: Praktijk 'de Transparant'
Clusiushof 7a, Oegstgeest   (Kaart )
Prijs: € 10,- (inclusief thee en koffie)

Over
Dr Anke Weber Smit werkt als coach in Oegstgeest. Na 20 jaar als ecoloog te hebben gewerkt volgde zij haar passie en schoolde om tot coach. Mensen vragen haar nog steeds regelmatig: "Hoe kun je als getrainde wetenschapper, zulke dubieuze thema's als alternatieve therapie en energiewerk gaan verkennen?" Anke kan alleen maar antwoorden: "Juist omdat ik wetenschapper ben, ook wel ONDER-ZOEKER. Ik vind het spannend om nieuwe grenzen te verkennen in wat we weten en te controleren of iets werkt voor mij. Mijn promotor heeft me ooit een belangrijke regel geleerd: in wetenschappelijke experimenten kunnen we eigenlijk geen hypothese bevestigen; we kunnen ze alleen maar weerleggen want we kunnen nooit absoluut zeker zijn dat alle andere mogelijke verklaringen voor onze uitkomst, die we niet in ons experiment toetsen, volledig zijn uitgesloten."

Wijze woorden. Daarom is voor Anke het onderzoeken van de wereld waarin zij leeft haar favoriete bezigheid, vooral als het gaat om standpunten en 'feiten' buiten het algemene geloof en overtuigingen.